Energiamegtakarítási tanácsok

NÉHÁNY JÓTANÁCS, HOGY ENERGIÁT TAKARÍTSON MEG

Szellőztetés: gyorsan és hatékonyan

Szellőztessen így: először zárja el a fűtőtestet, majd nyissa ki teljesen az ablakot. Néhány perc elég ahhoz, hogy friss levegőt engedjen a lakásba – anélkül, hogy az utcát fűtené. A szellőztetés befejeztével nyissa meg újra a radiátorszelepet.

Szabályozza a szoba hőmérsékletét igényének megfelelően

Takarékoskodjon alvás közben, ez igen egyszerű. Tekerje le a radiátor szabályozóját szükség szerinti mértékben éjszakára, vagy ha nem tartózkodik otthon. Ne hagyja azonban a szobát teljesen kihűlni – a felfűtés szintén költséges.

Hagyja szabadon a fűtőtestet

Vastag függönyök, bútorok ne takarják a fűtőtestet, mert megszűnik a radiátor és a légtér közötti légáramlás. Még valami: ha a radiátort ruhaszárításra használja, számlája akkor is emelkedni fog.

Ellenőrizze az ablakait

Ellenőrizte már ablakai tömítettségét? Sok épületben még régi nyílászárók vannak, ezek szigetelése ajánlott. Ha éjszakára leengedi a redőnyt és elhúzza a függönyöket, akkor is megtakarít.

Csukja be az ajtót

Akadályozza meg, hogy a meleg, nedves levegő a kevésbé fűtött helyiségbe áramoljon. Tartsa az ajtókat zárva. Így a falak penészedését is megakadályozza.

Mi a teendő nyáron és fűtésinduláskor?

Általános hiba és rossz beidegződés, hogy a szelepeket két fűtési időszak között lezárják, a mindenki által jól ismert „hópihe” jelre állítva a szabályozót. Mit okoz ez? Mivel a szelep a fűtött helyiség hőmérsékletének függvényében a beállított fokozatnak megfelelően automatikusan nyit és zár (nyáron is, mikor nem megy a fűtés), elzárt állapotában a nyári melegekben egyre jobban próbál zárni, s így egy idő után „letapadhat”, beragadhat. Ősszel, fűtésindulásnál nem tud nyitni akkor sem, ha magasabb állásba tekerjük. A másik hiba, ami jelentkezhet az elzárás miatt, a légtelenítési probléma, mivel a zárt radiátorszelepeknél a levegő a fűtőtestekből nem tud eltávozni.

Megoldás: a termosztatikus radiátorszelepeket fűtési idényen kívül nyitva kell tartani, illetve a fűtés indítása után is egy-két hétig javasolt nyitott állapotban tartani, s csak ezt követően olyan fokozatba állítani, ami a lakók számára kellemes hőmérsékletet jelent.

A fűtőtest rendszeres légtelenítése

Amennyiben a radiátoron van légtelenítő szelep, ennek használatával az energiafelhasználás a folyamatosan áramló víz miatt optimális lesz. Az épület fűtési rendszere a központi légtelenítővel együtt a társasház osztatlan közös tulajdona, így annak üzemeltetése is a közösség feladata.

És egy apróság

Dohányos ügyfeleink megszokták, hogy a lakás dohányzásra kijelölt helyiségében állandóan, „bukóra” nyitva tartják az ablakot. A folyamatosan beáramló hideg levegőt a radiátor érzékeli, s nem tud a lekapcsolni, így az utcát fűtik.

Kiemelt szolgáltatásaink, információk

Tisztelt Ügyfelünk!

A lakossági fogyasztók részére kibocsátott távhőszolgáltatási számlák 2014. évtől az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvényben előírt formai és tartalmi előírások alapján készülnek. Az alábbi leírással szeretnénk segítséget nyújtani a számlán alkalmazott, a felhasználók számára esetleg nehezen érthető szakkifejezések értelmezésében az egyes oldalakon szereplő tételek, adatok részletes magyarázatával.

SZÉPHŐ ZRT, SZÁMLAMAGYARARAZAT LETŐLTHETŐ- (.PDF)

Gyakori kérdések

Tudja Ön?

  1. Óracsere esetén mi a teendő?
  2. Hogyan történik a melegvíz hődíj elszámolása?
  3. Bérlőváltozás, tulajdonosváltozás bejelentéséhez milyen dokumentumokra van szükség?
  4. Az adatokban bekövetkezett változás csak személyesen nyújtható be?
  5. Melyek a hátralék rendezésének lehetséges módjai?

Kattintson a tovább gombra részletes információért!

Tovább

Partnereink listája