Költségmegosztás

A KÖLTSÉGMEGOSZTÓ FOGALMA ÉS A KÖLTSÉGMEGOSZTÁS ELVE
 
Fűtési költségmegosztók
 
A radiátorokra felkerült fűtési költségmegosztók kezdetben elpárolgási, ma hőmérsékletmérési elven működnek. A korábbi készülékekben egy speciális folyadéktöltet párolgása, fogyása adott a radiátor hőleadásával arányos adatot, míg az utóbb telepített, digitális kijelzésű egységek már nemcsak a radiátor felületi hőmérsékletét, hanem a helyiség hőmérsékletét is figyelik.
 
Mindkét készülékfajta közös jellemzője azonban az, hogy a mutatott értékek nem hőmennyiség-, hanem csak azzal arányos adatok. Csak arra használhatók, hogy - ha ezek minden lakás minden radiátorára felszerelésre kerülnek - adataik alapján a hőközpontban megmért teljes hőfelhasználás fogyasztásarányosan leosztható legyen az egyes radiátorokra ill. lakásokra.
 
A fűtési költségmegosztó tehát nem hőfogyasztásmérő, önmagában ennek alapján nem lehet hőmennyiséget mérni és elszámolni.
A fűtési költségmegosztó egy olyan eszköz, amely a lakóközösségeket ahhoz segíti hozzá, hogy a közös fűtési számlát az egyes lakások tényleges fogyasztásai arányában oszthassák fel.
 
A fűtéskorszerűsítés révén átalakult belső fűtési rendszer a beépült új eszközökkel együtt a társasházak tulajdona. A költségosztók üzemeltetése, fenntartása, ellenőrzése, adatainak leolvasása és feldolgozása úgyszintén a társasházak feladata, amelyet jellemzően arra szakosodott cégek (Pl.: Techem Kft., vagy Brunáta költségosztó rendszergazda) révén valósíthatnak meg.
 
A távhőszolgáltató feladata a fűtési költségmegosztás témakörében az, hogy az említett szakágak által elkészített feldolgozás-elszámolás eredményét – miután azokat a Társasházak jóváhagyták – évi egyszeri pénzügyi újraosztás keretében a számlákban érvényesítse.
 
 
Melegvízfogyasztás-mérők
 
Hasonlóképpen költségmegosztást szolgálják a melegvízcélú hőfelhasználás esetében a melegvízfogyasztás-mérők. Ezek sem hőfogyasztást mérnek, hanem csupán az átfolyt víz mennyiségét. Fogyasztási adataik azonban alkalmasak arra, hogy egy közös, melegvízcélú hőfelhasználást a fogyasztások arányában lehessen szétosztani a lakóközösség tagjai között.
 
A lakásokban levő használatimelegvíz-mérő, a hidegvízmérőhöz hasonlóan, a lakástulajdonos tulajdona, az általa mért adatot használja fel a távhőszolgáltató az egyes lakásokra jutó használati meleg víz felmelegítéséhez szükséges hőmennyiség meghatározásához.
 

Kiemelt szolgáltatásaink, információk

Tisztelt Ügyfelünk!

A lakossági fogyasztók részére kibocsátott távhőszolgáltatási számlák 2014. évtől az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvényben előírt formai és tartalmi előírások alapján készülnek. Az alábbi leírással szeretnénk segítséget nyújtani a számlán alkalmazott, a felhasználók számára esetleg nehezen érthető szakkifejezések értelmezésében az egyes oldalakon szereplő tételek, adatok részletes magyarázatával.

SZÉPHŐ ZRT, SZÁMLAMAGYARARAZAT LETŐLTHETŐ- (.PDF)

Gyakori kérdések

Tudja Ön?

  1. Óracsere esetén mi a teendő?
  2. Hogyan történik a melegvíz hődíj elszámolása?
  3. Bérlőváltozás, tulajdonosváltozás bejelentéséhez milyen dokumentumokra van szükség?
  4. Az adatokban bekövetkezett változás csak személyesen nyújtható be?
  5. Melyek a hátralék rendezésének lehetséges módjai?

Kattintson a tovább gombra részletes információért!

Tovább

Partnereink listája