Hőmennyiség mérése

 

A hőközpont működése és szabályozása

 
A hőközpont a hőtermelő egységes és távhővezeték-hálózat mellett a távhőrendszer alapvető műszaki létesítménye, a távfűtés és az épületfűtés határa. Fizikailag is elválasztja a távfűtési hálózatot az épület fűtésétől és melegvíz-hálózatától. A hőközpont - mint hőátadó állomás - gyakorlatilag az épület hőigényének biztosítását jelenti, itt történik a társaház, a fogyasztói közösség igényei szerinti hőfokszabályozás és elszámolási mérés. 
A nap 24 órájában távfelügyelt, intelligens folyamatirányító rendszer által működtetett hőközponti gépészeti berendezések biztosítják a radiátorokban áramló meleg víz felfűtését, szabályozását és keringtetését, a felhasználói igények szerinti időszakban a kért hőfokú használati meleg vizet. A fűtés szabályozása érzékelők, berendezések, vezérlő elektronika és motoros szabályozó szelep segítségével a külső léghőmérsékletnek és az épület hőtechnikai jellegének megfelelő hőfokú fűtővíz automatikus előállításával történik. Ez az időjárás függvényében változó hőmérsékletű fűtő víz kering az épület fűtési rendszerében, azaz a lakások, helyiségek hőleadóiban, a radiátorokban. Természetesen a központi szabályozással az egyes lakások, helyiségek egyedi, különböző hőfokigényeit nem lehet kielégíteni, erre megbízhatóan csak a termosztatikus radiátorszelepekkel szerelt (korszerűsített) épületfűtési rendszer alkalmas.
 
 
A Távhőszolgáltató a hőközpontban, egy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által hitelesített, vagy EU-MID bizonylattal rendelkező, elszámolási hőmennyiségmérővel méri meg a Felhasználó/épület által elhasznált hőenergiát. Ezen a mérőn mért hőmennyiség kerül leszámlázásra felosztva az egyes lakásokra használati meleg vízre és fűtésre.

Kiemelt szolgáltatásaink, információk

Tisztelt Ügyfelünk!

A lakossági fogyasztók részére kibocsátott távhőszolgáltatási számlák 2014. évtől az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvényben előírt formai és tartalmi előírások alapján készülnek. Az alábbi leírással szeretnénk segítséget nyújtani a számlán alkalmazott, a felhasználók számára esetleg nehezen érthető szakkifejezések értelmezésében az egyes oldalakon szereplő tételek, adatok részletes magyarázatával.

SZÉPHŐ ZRT, SZÁMLAMAGYARARAZAT LETŐLTHETŐ- (.PDF)

Gyakori kérdések

Tudja Ön?

  1. Óracsere esetén mi a teendő?
  2. Hogyan történik a melegvíz hődíj elszámolása?
  3. Bérlőváltozás, tulajdonosváltozás bejelentéséhez milyen dokumentumokra van szükség?
  4. Az adatokban bekövetkezett változás csak személyesen nyújtható be?
  5. Melyek a hátralék rendezésének lehetséges módjai?

Kattintson a tovább gombra részletes információért!

Tovább

Partnereink listája