Radiátorcsere

 

Tájékoztató a radiátorcserével kapcsolatos teendőkről

  
A panelépületekben alapvetően függőleges elosztású belső fűtési rendszereket alakítottak ki építésük során. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy – akár két-, akár egycsöves hálózatról van szó – az egyes szinteken a hőleadók, a radiátorok függőleges csővezetékekről (strangokról) ágaznak le, vagyis az egymás alatt-fölött elhelyezkedő lakások azonos helyiségei ugyanazon csővezetékről (csővezetékpárról) lekötött radiátoraik révén kapják a fűtésüket. Emiatt nagy gondossággal kell eljárni bármely radiátor cseréje esetén, mert hatással van a többi lakó fűtésére is.
Az érvényes jogszabályok szerint a fűtési rendszeren átalakítás, radiátorcsere csak a távhőszolgáltató előzetes hozzájárulásával valósulhat meg. A SZÉPHŐ Zrt. Műszaki és energetikai osztályának munkatársai segítséget nyújtanak a cserélendő radiátor kiválasztásában, továbbá az esetlegesen elvégzendő, műszakilag indokolt kialakítások ismertetésében. Ez azt a célt szolgálja, hogy a radiátor csere szakszerűen, az adott épület fűtési rendszeréhez igazodóan, a rendszerben ellátási zavart kizáró módon, mindenki megelégedésére történhessen.

Költségmegosztóval felszerelt radiátor cseréje esetén a költségmegosztó cseréjéhez/átszereléséhez a közös képviselőn keresztül a költségmegosztó céget kell megkeresni. 

 
 
 
 
 
 
 
 
Radiátor / hőleadó cseréjének alapvető szempontjai, eljárási rendje: 
  • A fűtési rendszeren mindennemű átalakítás, beleértve radiátorcserét, szelepek cseréjét, vezetékek méretének, nyomvonalának, hosszának megváltoztatását, közös képviselői és távhőszolgáltatói jóváhagyással végezhető el.
  • Átfolyós, egycsöves fűtési rendszerbe új, a korábbinál kisebb beömlő nyílású radiátor csak méretezett átkötő szakasz beépítésével engedélyezett, az átkötő szakaszba elzáró vagy szabályozó szelep beépítése TILOS! Ez a rendszer a legérzékenyebb a szakszerűtlen beavatkozásokra, ebből adódóan ilyen rendszerekben jelentkezik a legtöbb, átalakítással összefüggő fűtési panasz.
  •  A radiátorcseréhez a távhőszolgáltató - igény esetén - szakmai segítséget nyújt.
  •  Átkötő-szakasz megszüntetése nem engedélyezhető. 
  • A fűtési rendszer visszatöltésekor a lakásban kell tartózkodni valakinek (legjobb, ha a radiátor cserét végző szerelő), hogy az esetleges hibás szerelésből adódó csöpögést/folyást elháríthassa.

Kiemelt szolgáltatásaink, információk

Számlamagyarázat

Tisztelt Ügyfelünk!

A lakossági fogyasztók részére kibocsátott távhőszolgáltatási számlák 2014. évtől az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvényben előírt formai és tartalmi előírások alapján készülnek. Az alábbi leírással szeretnénk segítséget nyújtani a számlán alkalmazott, a felhasználók számára esetleg nehezen érthető szakkifejezések értelmezésében az egyes oldalakon szereplő tételek, adatok részletes magyarázatával.

SZÉPHŐ ZRT, SZÁMLAMAGYARARAZAT LETŐLTHETŐ- (.PDF)

Gyakori kérdések

Tudja Ön?

  1. Óracsere esetén mi a teendő?
  2. Hogyan történik a melegvíz hődíj elszámolása?
  3. Bérlőváltozás, tulajdonosváltozás bejelentéséhez milyen dokumentumokra van szükség?
  4. Az adatokban bekövetkezett változás csak személyesen nyújtható be?
  5. Melyek a hátralék rendezésének lehetséges módjai?
Kattintson a tovább gomra részletes információért!

Tovább