SZÁZHÚSZ ÉVE INDULT A SZÉKESFEHÉRVÁRI VILLAMOSENERGIA-TERMELÉS

2023.04.25. 12:05:00

Sötétedés után igényünk lakóhelyünk kivilágítására, vagy a szoba melegére a hideg napokon egyidős az emberiség történelmével. Százhúsz évvel ezelőtt, 1903. január 1-jén indult el Székesfehérvár első villanytelepe, amely kezdetben a közterek, a városi épületek, az otthonok világításához szükséges áramot, majd évtizedekkel később a távhős épületek fűtéséhez nélkülözhetetlen hőt termelte meg.

Az évforduló méltó megünneplésére készül a szakmai örökös SZÉPHŐ Zrt. A cég  egészen 2023 októberéig, minden hónapban közös időutazásra invitálja a meghirdetett bejárásokra jelentkezőket, ily módon megemlékezve a Király sori erőmű történetéről, az idők során betöltött változó szerepéről. Az erőmű-látogatások mindig aktuális időpontjai a www.szekesfehervar.hu internetes oldalon, a Fehérvár hetilapban, továbbá a www.szepho.hu honlapon kerülnek meghirdetésre.

A bejárások időpontjai:

szeptember 20. (szerdán) 17:00 órai kezdettel. 

Helyszín:

SZÉPHŐ Zrt., Székesfehérvár, Király sor 1/b.

A jelentkezés során kérjük feltűntetni a résztvevők nevét és telefonos elérhetőségét, valamint a kísérők számát!

Gyermekeket 6-16 éves korig, csak felnőtt kíséretében tudnak fogadni!

Regisztrálni a bejaras@szepho.hu e-mail-címen, illetve a +36 70/5038-276-os telefonszámon lehet.

Amennyiben Ön regisztrált, és nem tud rész venni az alkalmon, kérjük, jelezze a fenti elérhetőségek valamelyikén!

Az egyedi adatkezelési tájékoztató az erőmű-látogatás igénybevétele érdekében szükséges kapcsolattartási adatok kezeléséről itt érhető el


Turbinacsarnok napjainkban / Fotó: Mihályi Attila

A Király sori telephelyen a múlt századi kapcsolt hő- és villamosenergia-termeléssel ismerkedhetnek meg a látogatók. A jelentkezők egy valódi ipartörténeti időutazásnak lehetnek részesei, illetve láthatnak egy üzemen kívül helyezett gőzturbinát, de akár egy 5000 m³-es, kitisztított, nyitott olajtartály belsejébe is bemászhatnak.


Kitisztított olajtartály / Fotó: Ostorházi Helga